Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 24.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø. Hold avstand til skredterreng der problemet er til stede.

Skredfarevurdering

Det har vært kraftig vind de siste dagene, men milde temperaturer har trolig bidratt til en rask stabilisering av fokksnøen. Utover ettermiddagen vil snøbyger gjør at det potensielt dannes ferske flak med ustabil fokksnø oppå glatt skare høyt til fjells. Naturlig utløste skred kan ikke utelukkes der pålagring er størst.

Lavere i fjellet har mildvær de siste dagene gjennomfuktet snødekke og det forventes å ta unna regn som kan komme på kvelden. Det kan likevel være mulig med et og annet smått løssnø skred

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 23. januar 2023

Søndag satte svært kraftig vind, mildvær og mye nedbør sitt preg på snødekket. Snøen har trolig vært fuktet til fjelltopphøyde i store deler av regionen. Mot de høyeste toppene kan det finnes noe tørrsnø som trolig er svært vindpakket og hardt. Utsatte partier er avblåst.

Før helgen ble det observert kantkorn ved bakken på Austvågøya. Svake lag av kantkorn ligger stort sett under harde flak og er vanskelige å påvirke, eller finnes i områder med lite snø.

Fjellvær

Mandag 23. januar 2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til mandag. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om formiddagen. -4 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen.

Tirsdag 24. januar 2023

5-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sør om kvelden. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS